10 x bakken voor Sinterklaas - Laura's Bakery (2024)

’t Heerlijk avondje komt er weer aan, pakjesavond! Wordt het dit jaar een gezellige avond met cadeautjes, gedichten of surprises? Een ding is zeker: met al deze heerlijke recepten om te bakken voor Sinterklaas wordt het in ieder geval een feest. Want wat is nu een pakjesavond zonder spectaculaire drip cake of heerlijke zelfgemaakte borrelhapjes?

Wat kan je bakken voor Sinterklaas?

In dit artikel bundel ik de 10 populairste recepten voor Sinterklaas van Laura’s Bakery. Natuurlijk staan daar de ultieme klassiekers tussen, maar je kunt ook wat out of the box inspiratie opdoen en daardoor kun je hopelijk besluiten wat jullie gaan eten met Sinterklaas.

Als extraatje vind je onderaan dit artikel een kleine sneak preview van twee heerlijke baksels voor Sinterklaas uit Het Feestdagen Bakboek! Dus in totaal vind je in dit artikel eigenlijk 12x bakinspiratie voor Sinterklaas, dat moet toch goedkomen met het lekkers bij jullie op tafel op 5 december.

Bekijk het recept hier

Bekijk het recept hier

Allereerst deel ik uiteraard een recept voor zelfgemaakte kruidnoten met jullie. Ik zeg stiekem nog wel eens pepernoten in plaats van kruidnoten, jullie ook? Laat de kruidnotenpolitie het maar niet horen 😉 .

Ik mag ook graag variëren met het klassieke recept voor kruidnoten. In die categorie vind je daarom een recept voor gevulde kruidnoten, chocolade kruidnoten en glutenvrije kruidnoten op Laura’s Bakery en in mijn Feestdagen Bakboek (daarover lees je aan het einde van dit artikel meer) vind je ook nog een recept voor truffelkruidnoten.

Zoveel mensen, zoveel kruidnoten smaken. En als je we dan toch bezig zijn met kruidnoten, dan kan ik je deze kruidnoten cheesecake van harte aanraden. Die moet je echt een keer proberen en daarnaast scoor je er vast en zeker punten mee als je deze Sinterklaas cheesecake serveert.

HET FEESTDAGEN BAKBOEK

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.

Bestel nu!

10 x bakken voor Sinterklaas - Laura's Bakery (3)

Twee enorme klassiekers: gevuld speculaas en speculaasbrokken. Grappig genoeg merk ik vaak dat men ofwel fan is van gevuld speculaas, of juist van speculaasbrokken. Wat is jouw favoriet? Ik ben uiteraard weer eens een bijzonder geval en vind ze allebei om van te smullen.

ZELF SPECULAASKRUIDEN MAKEN

Het geldt voor een hoop Sinterklaasrecepten, maar voor voor deze twee Sinterklaas klassiekers is het echt de moeite waard omzelf speculaaskruiden te maken. Op die manier kun je de kruiden precies naar je eigen smaak afstemmen en voor de decembermaand meteen een flinke voorraad maken. Het is in enkele minuten gepiept.

En als je dan toch al in de keuken staat, maak dan ook nog even een flinke portie amandelspijs. Je kunt amandelspijs prima invriezen en als je dit in kleinere porties doet, kun je steeds een kleinere hoeveelheid (afhankelijk van hoeveel je voor een recept nodig hebt) uit de vriezer halen.

BAKTIP:Om mijn zelfgemaakte speculaaskruiden donker en droog te bewaren gebruik ikkruidenpotjesofkleine weckpotjesdie goed luchtdicht afsluiten.

Veelgestelde bakvragen rondom Sinterklaas

Wat is het verschil tussen amandelspijs en marsepein?

De verhouding, structuur en de toepassing. Hoewel amandelspijs en marsepein beide worden gemaakt met suiker en amandelen, wordt er in marsepein een stuk meer suiker verwerkt; de exacte verhouding lees je hier. Ook heeft marsepein een zachter mondgevoel, omdat er o.a. poedersuiker in wordt gebruikt en geen kristalsuiker. Tot slot wordt amandelspijs vooral gebruikt als vulling, zoals in bovenstaand gevuld speculaas of in een kerststol, terwijl marsepein ook los wordt gegeten als lekkernij of wordt gebruikt ter decoratie voor taarten. Ook leuk om te lezen: het verschil tussen fondant en marsepein.

Heb je ook hartige Sinterklaas recepten?

Zeker weten! In de feestdagen categorie ‘Sinterklaas’ vind je meerdere recepten die helemaal in thema zijn en hieronder zal ik de twee meest populaire uitlichten. Maar je kunt natuurlijk allerlei lekkere borrelhapjes op tafel zetten tijdens het heerlijk avondje. En in de categorie borrelhapjes zul je daarom nog veel meer inspiratie terugvinden.

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Heb je even? 😉 Er zijn aardig wat verschillen tussen pepernoten en kruidnoten, die te maken hebben met vorm, kleur, structuur en kruiden. Alle verschillen lees je hier in dit artikel. Als je die eenmaal hebt gelezen dan snap je eigenlijk niet waarom sommigen van ons (waaronder ikzelf) toch stug ‘pepernoten’ tegen kruidnoten blijven zeggen. Daar heb ik het antwoord dan weer niet op.

Bekijk het recept hier

Bekijk het recept hier

Deze populaire pepernotencake, of eigenlijk moet ik kruidnotencake zeggen, staat al sinds 2014 online. En elk jaar zie ik de cake weer volop voorbij komen tussen de foto’s die alle thuisbakkers via Instagram met mij delen. Onwijs leuk!

Hetzelfde geldt voor de spectaculaire Sinterklaas dripcake. Deze gave laagjestaart was tijdens mijn sinterklaasavond ook een groot succes. Door de botercrème zijn kruidnoten gemengd, wat niet alleen bijzonder oogt, maar hierdoor smaakt de taart ook direct naar ‘Sinterklaas’.

Maak jij ook één van deze recepten? Deel ze dan ook vooral via Instagram met mij en vergeet me niet te taggen @laurasbakery. Wie weet kom jij op maandag dan in de ’thuisbaksel van de week’ rubriek voorbij.

Bekijk het recept hier

Bekijk het recept hier

Ook om iets hartigs te bakken voor Sinterklaas heb ik leuke recepten online staan, want je kunt op een dag niet alleen maar kruidnoten en gevuld speculaas eten (hoewel, voor één dag per jaar maak ik graag een uitzondering).

Mocht je dus op zoek zijn naar leuke borrelhapjes om te bakken voor Sinterklaas dan kun je deze lekkere bladerdeeg twisters maken in de vorm van de staf van Sinterklaas. Hoe toepasselijk is dat?

Je maakt het feest helemaal compleet met de mini mijter pizza’s. Zijn ze niet schattig? En niet alleen schattig om naar te kijken, maar ook érg lekker. Niet onbelangrijk.

HET BORRELHAPJES BAKBOEK

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel hier!

10 x bakken voor Sinterklaas - Laura's Bakery (10)

10 x bakken voor Sinterklaas - Laura's Bakery (11)

Bekijk het recept hier

Bekijk het recept hier

Ik snap wel dat deze twee recepten tussen de favoriete Sinterklaas baksels staan. De Sinterklaas speculaas cupcakes vrolijken elke tafel op en daarnaast zijn ze erg leuk om samen te maken. Ik gebruikte schuddebuikjes ter versiering, maar je kunt natuurlijk ook (stukjes) pepernoten of speculaasjes gebruiken.

Alsof een appeltaart op zichzelf nog niet lekker genoeg is, het kan nóg lekkerder. Deze speculaas appeltaart met speculaaskruiden door het deeg is al helemaal niet te versmaden. Het is dan natuurlijk extra lekker als je je eigen speculaaskruiden hebt gemaakt, dan kun je ontzettend veel bakken voor Sinterklaas.

Wat eten jullie graag tijdens Sinterklaas of in de weken ervoor? Ben jij echt van het bakken voor Sinterklaas, of doet iemand anders in jouw familie of vriendengroep dit het liefst?

10 x bakken voor Sinterklaas - Laura's Bakery (15)

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

10 x bakken voor Sinterklaas - Laura's Bakery (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 5506

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.