27 x koolhydraatarme recepten - Beaufood (2024)

Vandaag heb ik een uitgebreid artikel vol met koolhydraatarme recepten voor je! Maar liefst 27 recepten om precies te zijn. Ik krijg namelijk onwijs veel vraag naar koolhydraatarme avond, lunch- en ontbijtrecepten. Nu wil ik wel meteen even het idee uit de wereld helpen dat koolhydraten onze vijand zijn. Sterker nog, koolhydraten zijn gezond en we kunnen niet zonder ze. Als ik iemand hoor zeggen dat hij of zij ‘de koolhydraten een tijdje links laat liggen’ dan zou dat betekenen dat ze naast bekende koolhydraatrijke producten als pasta en aardappelen, ook geen groenten, fruit en peulvruchten zou eten. Sterker nog, eigenlijk zou je dan bijna niets kunnen eten of drinken.

Goede vs slechte koolhydraten

Koolhydraten geven ons lichaam energie, net als eiwitten en vetten. Maar net zoals bij vetten heb je goede en minder goede koolhydraten. Je lichaam wordt een stuk blijer van de goede vetten uit een avocado, dan de vetten uit een broodje kroket. Ditzelfde geldt voor koolhydraten. Koolhydraten uit snoep en frisdrank vs koolhydraten uit groenten en fruit. Dus! Koolhydraten zijn helemaal oké, maar voor een gezond en volledig eetpatroon kies je het liefst voor goede (meervoudige) koolhydraten. Deze vind je in peulvruchten, groenten, fruit, graanproducten en aardappelen.

Dat gezegd hebbende ben ik zelf een aantal jaren geleden wél een flink aantal kilo’s verloren door onder andere het minderen van brood, pasta en aardappelen. Deze producten bevatten veel koolhydraten in de vorm van zetmeel. Aangezien ik geen voedingsdeskundige ben zal ik je het hele verhaal over zetmeel, glucose moleculen en insuline besparen. Wél wil ik jullie heel graag mijn persoonlijke tips voor maaltijden meegeven waarvan de koolhydraten grotendeels uit groenten, fruit en peulvruchten komen. Hier ging mijn lichaam (en energielevel) superlekker op en doordat je brood, pasta en rijst door andere voedzame ingrediënten vervangt, krijg je ook nog eens meer vitamines en mineralen binnen. Win-win dus. Nu is het zeker niet zo dat ik helemaal geen brood, pasta of aardappelen meer eet. Sterker nog, ik ben gék op gebakken aardappeltjes en op zijn tijd gaan er wel eens niet één, maar twee porties pasta in. Het gaat allemaal om balans, waarbij ik 80% van de tijd zo voedzaam mogelijk eet en de overige 20% vul met wijn, truffelkroketten, geitenkaassouffle’s of een extra groot stuk slagroomtaart ;)

Mijn laatste tip is: ontwikkel net als ik een eetpatroon dat je met heel veel plezier vol kan houden. Dus geen streng crash dieet waarbij je in een aantal weken veel afvalt, reikhalzend uitkijkt naar de eindstreep en vervolgens weer vrolijk verder gaat met hoe je voorheen at. Dit heeft echt totáál geen zin, want al je verloren kilo’s eet je er binnen no time weer aan. Hoe zonde is dat? Kortom: verander je lifestyle (want dat is het) met babysteps en meet jezelf een gezond, lekker en vooral goed vol te houden eetpatroon aan. Om je te helpen met dit eetpatroon verzamelde ik hieronder 27 koolhydraatarme recepten die naast makkelijk te maken ook echt enorm lekker zijn!

Oké nog een allerlaatste tip: voor onderstaande recepten kom je al een heel eind met een goed scherp mes, een koekenpan en een oven. Echter als je net als ik veel in de keuken staat is een goede keukenmachine héél fijn en tijdbesparend. Vier jaar geleden schafte ik deze keukenmachine aan en het is echt een tópding. Hij is niet goedkoop, maar dan heb je wel echt een superfijne machine met 30 jaar garantie, een mega sterke motor en verschillende programma’s. Zo heb je bijvoorbeeld de bloemkoolrijst uit het recept hieronder voor gezonde nasi goreng binnen twee seconden gemaakt. Ik gebruik ‘m bijna dagelijks voor gezonde pesto’s, zelfgemaakte hummus, voedzame pastasauzen etc. Aanradertje dus!

Koolhydraatarm avondeten

1. Nasi goreng van bloemkoolrijst en saté

2. Italiaanse courgettes uit de oven met avocado saus

3. Zalm uit de oven met parmezaanse kruidenkorst

4. Gevulde puntpaprika met quinoa en harissa yoghurt

5. Courgette burgers met Parmezaanse kaas

6. Spinaziewok met gebakken zalm en bloemkoolrijst

7. Herfstige kip-groenten schotel uit de oven

8. Pesto courgetti met gebakken zalm en burrata

9. Vegetarische pompoen burgers

10. Mexicaans gevulde courgettes uit de oven

11. Geroosterde aubergines met halloumi en vijgen

12. Buddha bowl met kikkererwten couscous en zoete aardappel

Koolhydraatarme lunchrecepten

13. Rode linzen wraps

14. Broccoli frittata met gerookte zalm

15. Geroosterde kikkererwten salade met sesam-honing dressing

16. Omelet roll met guacamole en feta

17. Pompoen kikkererwt wraps (met gegrilde courgette en Hüttenkäse)

18. Spinazie-omelet met zalm en roomkaas

19. Courgette wraps

Koolhydraatarme ontbijtrecepten

20. Koolhydraatarm notenpasta brood

21. Amandel crackers uit de oven

22. Cashew bowl met boekweitgrutten en rood fruit

23. Honing pannenkoeken van amandelmeel

24. Wortel pancakes met kokossiroop

25. Banaan uit de pan met honing en kaneel

26. Koffie chiapudding met pindakaas

27 x koolhydraatarme recepten - Beaufood (19)

27. Speculaas plaatcake

27 x koolhydraatarme recepten - Beaufood (20)

27 x koolhydraatarme recepten - Beaufood (21)

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

27 x koolhydraatarme recepten - Beaufood (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6308

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.