Bakwan - de Indomama (2024)

Bakwan - de Indomama (1)

Geplaatst op 13 juni 20208 april 2021 door deindomamaGeplaatst in Groenten, Hartige snacks, VegetarischTagged goreng, Groenten

In de Indische keuken zijn hapjes en snacks een absolute must; op verjaardagen en feestjes worden altijd schalen vol Indische snacks zoals pasteitjes, risolles of loempia’s gepresenteerd. De recepten van deze hapjes zijn vaak een nalatenschap van generatie op generatie, van oma op dochter, van moeder op kind. Mijn moeder was een liefhebber van vooral zoete hapjes. Dagelijks stond een schaal vol roti kukus of pisang goreng op tafel waar wij, kinderen, gewoon van konden snoepen. Het maken van hartige hapjes hebben wij zo veel mogelijk onszelf aangeleerd, weliswaar met tips en adviezen van onze vader. Zo maakte hij graag bapao en deelde hij met ons het recept van deze luchtige broodjes met smeuïge vleesvulling. Heimwee naar deze mooie tijd!

Bakwan

Mijn jongere zusje en ik praten graag over eten, hapjes en recepten. Via haar en haar Indonesische collega werd ik geïnspireerd om ‘bakwan’ te maken, gefrituurde groentekoekjes in beslag. Ik werd gelijk enthousiast, want wat is er nou lekkerder om meer groenten binnen te krijgen dan op deze manier? Ik wilde opzoeken wat ‘bakwan’ nou eigenlijk betekende, verwijst het misschien naar een streek of ingrediënt in Indonesië? Volgens Wikipedia: (Vertaald uit het Engels) … Bakwan is een Indonesische gefrituurde maaltijd bestaande uit groenten en beslag. Bakwan verwijst meestal naar een snack met groentenfrituur, vaak verkocht door reizende straatverkopers. De ingrediënten zijn groenten; meestal taugé, geraspte kool en wortels, gehavend en gefrituurd in bakolie. Wikipedia (Engels)…. En via Wikipedia kwam ik erachter, dat ‘bakwan’ op West-Java ‘bala-bala’ wordt genoemd. Een naam die ik zo af en toe tegenkwam op mijn online zoektocht naar het ideale recept van bakwan. Dit ideale recept ontstond uiteindelijk doordat ik fragmenten uit mijn eigen receptenmap samenvoegde met het recept van de collega van mijn zus. Eenvoudig en erg makkelijk! Kokkerelt u met mij mee?

Benodigdheden (voor 12-15 stuks):

  • 150 gr spitskool
  • 100 gr wortel
  • 2 lente-uien
  • 250 gr tarwemeel
  • 260 ml water
  • 15 gr gesmolten margarine
  • ½ tl kunyit
  • 1 tl zout
  • ½ (groente)bouillonblokje
  • flinke snuf peper
  • 1-2 teentjes knoflook
  • ½ tl ketumbar
  • zonnebloemolie om te frituren.
    Bakwan - de Indomama (2)

    Bereidingswijze:

  1. Was de spitskool, wortel en lente-ui en snijd ze heel fijn. Pel de knoflook.

    Bakwan - de Indomama (3)

  2. Doe de bloem in een grote kom; voeg kunyit, zout, peper toe en verkruimel het groentebouillontablet.
  3. Pers de knoflookteentjes boven de kom uit en meng alles goed door elkaar.
  4. Giet beetje bij beetje het water erbij totdat er een dik beslag ontstaat. Voeg de gesmolten margarine toe en roer het beslag goed door.
  5. Nu mag beetje bij beetje de gesneden groenten erdoor. Meng dit goed door elkaar, totdat alle groenten door een deeglaagje bedekt wordt.

    Bakwan - de Indomama (4)

  6. Verhit de olie; neem telkens één eetlepel beslag per koekje, laat het in de olie glijden en bak er platte koekjes van. Bak er niet te veel tegelijk en draai ze halverwege om. Na zo’n 4 minuten haalt u ze uit de olie en laat u ze op wat keukenpapier uitlekken. Klaar !!Bakwan - de Indomama (5)
    Bakwan - de Indomama (6)

    Bakwan - de Indomama (7)

Bakwan - de Indomama (8)

Bakwan - de Indomama (9)

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als u een product bestelt via één van deze links. Het kost u geen extra geld en u helpt mij om onder andere mijn recepten te kunnen bekostigen. Dank u wel dus daarvoor! Wilt u iets bestellen via Bol.com of Hema? Als u op de banners hierboven klikt, steunt u mij en mijn werk zonder dat het u een cent meer kost.

Bakwan - de Indomama (10)

  1. Bakwan - de Indomama (11)

    9 mei 2021 om 19:08Beantwoorden

    Alma says:

    Gegeten op Karimunjawa tijdens vakantie….. en ik vind hier eindelijk het recept. Wist niet hoe het heette. Gelijk gemaakt. Zooooo lekker. Heb toen ook tempeh in een deegje gegeten en ook dat recept staat op deze site. Deze moet ik nog maken, maar ook die zal ongetwijfeld heel lekker zijn.

  2. Bakwan - de Indomama (13)

    18 januari 2023 om 08:01Beantwoorden

    Jacqueline Konings says:

    Bij de ingrediënten schrijft u meel en bij de bereiding bloem. Ik ga uit van bloem en kijk ernaar uit om dit recept te proberen

  3. Bakwan - de Indomama (14)

    28 augustus 2023 om 12:42Beantwoorden

    Boukje says:

    Goedemiddag,
    dank voor het heerlijke recept , bij mij plakken ze vast op de bodem want ik frituur gewoon in de pan. hoe kan ik dit voorkomen? of doe ik dan toch iets niet goed?
    ik hoor het graag.
    Vriendelijke groet,

    1. Bakwan - de Indomama (15)

      29 augustus 2023 om 11:24Beantwoorden

      deindomama says:

      Hoi Boukje, ik frituur ook uit de pan maar zorg er hierbij voor dat de pan gevuld is met 3-4 cm olie. Zou te weinig olie de oorzaak van het plakken kunnen zijn?
      Ook mag het beslag niet vloeibaar zijn, het moet aanvoelen als dik pannenkoekbeslag. Succes!

Geef een reactie

Bakwan - de Indomama (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 6246

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.