bolo di cashupete - cashewnoten taart (2024)

De bolo di cashupete (cashewnotentaart) is dé Antilliaanse feesttaart bij uitstek! De zware cashewcrème is heel decadent en heeft echt een authentiek Antilliaanse smaak.

Het fijne van deze taart is dat hij prima kan worden ingevroren… in zijn geheel, in punten, het kan allemaal. Wanneer je de taart later op kamertemperatuur laat ontdooien, ben je gegarandeerd van een lekker, vers stukje bolo di cashupete op een later tijdstip!

Dit recept is trouwens ook terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken‘. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

Cashewnoten vulling

Zoals gezegd gebruiken we voor de ‘bolo di cashupete’ altijd een Antilliaanse botertaart als basis. Je vindt het recept door op de naam in de ingrediëntenlijst te klikken.

Je maakt de cake voordat je aan de vulling begint. Als de cake in de oven staat, kun je gaan beginnen met het malen van de cashewnoten. Zo kom je ongeveer tegelijkertijd uit en kun je na het bereiden van de vulling direct beginnen met het afmaken van de taart.

De cashewvulling hoeft niet -zoals bijvoorbeeld botercrème- gekoeld te zijn voordat je hem verwerkt. Sterker nog: wanneer hij wat warmer is, is hij zachter en dus makkelijker te hanteren. Hoe meer hij afkoelt, hoe steviger hij wordt.

Je kunt de taart na het vullen en afsmeren samen met de vulling laten afkoelen. Tenslotte kun je de bolo di cashupete in de koelkast (of in de vriezer!) zetten en bewaren voor een later tijdstip. De taart mag maximaal 72 uur in de koeling worden bewaard, óf 24 uur op kamertemperatuur.

Jullie bolo di cashupete

Via Facebook en Instagram zien we de mooiste taarten van onze lezers voorbij komen. Kijk maar eens hoeveel heerlijke cashewtaarten er al gemaakt zijn naar ons recept. We vinden het écht geweldig om te zien dat het recept ook bij jullie zo goed lukt!

Het recept voor de bolo di Cashupete

Ingrediënten:

  • 1 bolo di manteka
  • 750 gr ongezouten cashewnoten
  • 150 gr suiker
  • 1 blik gecondenseerde (gezoete) melk (400 ml)
  • 500 ml water
  • Het sap van een halve citroen
  • 3 eetlepels rum
  • een zakje vanillesuiker
  • een paar geconfijte kersen (rood en groen) voor versiering

Bereiding

Maak als eerste een bolo di manteka volgens ons recept. Deze gaan we straks vullen en afsmeren met de cashewcrème uit dit recept, waardoor het een ‘bolo di cashupete’ wordt.

Nu gaan we verder met het maken van de vulling. Maal hiervoor de cashewnoten in een keukenmachine heel fijn. Bewaar een aantal noten voor versiering.

Kook daarna de suiker met het watertot een siroop. Het is de bedoeling dat er ongeveer 100 ml water verdampt en dat alle suikerkristallen goed zijn opgelost. Het hoeft dus geen dikke siroop te worden.

Voeg daarna de gecondenseerde melk, de rum en de vanille toe aan de siroop die je zojuist hebt gekookt. Zet het vuur nu laag en voeg de gemalen cashewnoten toe. Laat het geheel dan ongeveer 10 minuten koken en blijf ondertussen goed roeren!

Je zult merken dat de vulling tijdens het koken donkerder kleurt en flink dikker wordt. Het is de bedoeling dat het ongeveer zo dik wordt als polenta / funchi. Wanneer je de juiste dikte hebt bereikt, haal je de pan van het vuur. Voeg op ’t laatst het citroensap toe en laat de vulling daarna afkoelen tot kamertemperatuur.

Snijd de cake (bolo di manteka) in 3 lagen en vul beide lagen met de helft van het mengsel. Houd de andere helft van de vulling over om de boven- en zijkanten van de taart mee af te smeren.

Versier de taart tenslotte met de overgebleven cashewnoten en de geconfijte kersen.

Bolo di Cashupete met likeur

Sommige mensen houden ervan om hun cake te besprenkelen met siroop op basis van likeur. We noemen zo’n siroop “trempeersiroop”. Door het gebruik van trempeersiroop blijft de cake lekker lang vochtig en heeft hij extra smaak.

Wil je voor deze taart zelf trempeersiroop maken? Het heel gemakkelijk in drie stappen zelf te bereiden:

  1. Kook 100ml water met 100 gram suiker.
  2. Laat dit vervolgens afkoelen en giet er 50ml rum bij.
  3. Besprenkel de lagen cake hiermee voordat de vulling erop gaat.

bolo di manteka

De basis van deze taart is een Antilliaanse cake, debolo di manteka. Je vindt het recept van de cake natuurlijk door op de link te klikken. We geven je geen half recept hè! ;) De bolo di manteka is de meestgebruikte basis voor Antilliaanse taarten. Het is -in tegenstelling tot biscuit- een machtige, rijke cake. Daarom zul je op een Antilliaans feest nooit een grote punt taart krijgen. We weten hoe zwaar de bolo di cashupete valt en snijden daarom dunne plakjes.

Taart aansnijden

Vaak spreken we over een “Nederlandse” en een “Antilliaanse” manier van taart aansnijden. Waar men in Nederland een taart in 10 of 12 punten snijdt, kiezen wij vaker voor plakjes. Maar hoe doe je dat eigenlijk – een ronde taart in plakjes snijden?

De truc zit ‘m in het midden: door eerst een cirkel uit de taart te steken (met een glas of koekjessteker) krijg je als het ware een tulband in plaats van een ronde taart. Die tulband is natuurlijk heel makkelijk in plakjes te snijden.

Uiteindelijk houd je de cirkel die je uit het midden hebt gestoken over. Die kun je als laatste ook nog (recht) in 3 of 4 plakjes snijden. Zo haal je uit een bolo di cashupete van 28 centimeter wel zo’n 25 stukken. Dit recept is dan ook voor zo’n taart van 28 centimeter.

alternatieve spelling: bolo di kashupete, bolo di casuwpete, bolo di cashew, bolo di cashew pete, bolo di cashewpete

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.

Informatie:

bolo di cashupete - cashewnoten taart (4)

Recept

Bolo di cashupete - Antilliaanse cashewnoten taart

Auteur

Jurino Ignacio

Geplaatst op

Bereiding

Kooktijd

Klaar in

Waardering

5bolo di cashupete - cashewnoten taart (5)bolo di cashupete - cashewnoten taart (6)bolo di cashupete - cashewnoten taart (7)bolo di cashupete - cashewnoten taart (8)bolo di cashupete - cashewnoten taart (9) Based on 2135 Review(s)

bolo di cashupete - cashewnoten taart (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 6120

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.