Koken voor 1 persoon, hoe doe ik dat? (7 tips) - Vaker Vrolijk (2024)

Een van de grote uitdagingen van alleen wonen? Koken voor 1 persoon! Althans, inmiddels ben ik zo gewend aan eenpersoonsporties dat ik er meer handigheid in heb gekregen. Maar in het begin vond ik het nogal lastig om iets simpels en makkelijks voor mezelf op tafel te zetten. Hoe schotel je jezelf iets lekkers voor zonder dure maaltijdboxen (je weet wel, die uit de YouTube-video’s!) in huis te halen? En hoe zorg je ervoor dat je geen voedsel verspilt, maar toch niet elke dag hetzelfde eet? Deze 7 tips helpen mij om koken voor 1 persoon makkelijker, leuker en lekkerder te maken.

Koken voor 1 persoon, hoe doe ik dat? (7 tips) - Vaker Vrolijk (1)

1. Roerbakken is altijd een goed idee!

Mijn maaltijden zien er minimaal 4-5 keer per week min of meer hetzelfde uit, maar smaken toch heel anders. Hoe ik dat doe? Ik sla standaard een lading groenten in die lekker zijn om te roerbakken en maak daar de hele week roerbakmaaltijden mee. Zo kun je eindeloos variëren (ook met kruiden!), kun je je gekochte groenten op tijd op krijgen en kom je makkelijk aan twee ons groenten per dag.

Zelf heb ik de volgende groenten eigenlijk altijd in huis:

  • (Kastanje)champignons
  • Paprika
  • Aubergine
  • Courgette
  • Tomaat

Daarnaast heb ik altijd rode ui en knoflook liggen. Ook heb ik standaard een flinke voorraad bonen in huis (want 4 halen 3 betalen bij Jumbo!). De ene keer maak ik er iets curry-achtigs mee, de volgende keer gooi ik flink wat chilipoeder over mijn eten en weer een andere keer maak ik er ratatouille van (klik hier voor mijn recept). Ideaal!

De ingrediënten die ik hierboven noemde, doen het trouwens ook heel goed in pastasauzen of ovenschotels. Ik krijg daardoor bijvoorbeeld met gemak een bakje champignons per week in mijn eentje op.

2. Kies soms voor diepvriesopties

Toen ik net op mezelf woonde, had ik een abonnement op de diepvrieszakken met groenten. Ik at zelfs broccoli uit zak. Sinds een korte preek van mijn broertje, ben ik helemaal om en koop ik bijna alles vers. Toch grijp ik voor specifieke groenten nog steeds naar de diepvriesvariant. Zo koop ik doperwten en tuinbonen altijd ingevroren in zak. Diepvriesgroenten zijn net zo gezond als het verse alternatief, maar zijn snel klaargemaakt en je kunt ze eindeloos lang bewaren.

Overigens heb ik ook standaard een zak roerbakgroenten in de diepvries liggen. Als ik een keer echt razendsnel moet koken, gooi ik gewoon de helft van zo’n zak in de pan. Tien minuten wachten, wat kruiden erbij en klaar!

3. Doe slim boodschappen

Efficiëntie is nog net niet mijn tweede naam. Ik ben er in ieder geval gek op. Ook als het op boodschappen doen aankomt. Ik koop daarom altijd slim in en koop alleen dingen waarvan ik weet dat ik ze op tijd op krijg. Zo weet ik inmiddels dat het niet slim is om in de aanbieding een zak met 3 kilo aardappelen te kopen. Ook grote zakken spinazie zijn voor mijn eenpersoonshuishouden niet handig. Hetzelfde geldt voor blokken kaas en zakjes geraspte kaas. Dat soort producten koop ik dus alleen als mijn vriend blijft eten.

Voor wie echt van structuur houdt, is een maaltijdplanner misschien een goed idee. Zelf heb ik geen maaltijdplannen voor een week, maar schat ik wel altijd in wat ik ongeveer zou willen eten. Zo koop ik alleen bloemkool als ik weet dat ik twee of drie maaltijden met bloemkool wel kan waarderen die week. Gelukkig kun je met veel ingrediënten heel wat kanten op. Zo maak ik met bloemkool gerust eerst een AVG-tje, daarna een rijstgerecht met curry en mik ik op dag 3 wat bloemkoolrestjes in de roerbak.

4. Maak meerdere porties klaar

Ik moet toegeven: deze tip zou ik zelf ook vaker moeten opvolgen. Ik weet dat het je veel tijd kan besparen als je in één keer twee of drie porties maakt en die invriest voor de dagen erna. Toch komt het niet zo heel vaak voor dat ik voor meerdere dagen kook, terwijl het volgens mijn beide broers tip #1 is voor koken voor 1 persoon. Hoef je je eten de volgende dag alleen nog kort op te bakken om nogmaals van dezelfde maaltijd te kunnen smullen. Volgens broerlief is avondeten trouwens ook als lunch nog hartstikke lekker de volgende dag.

Koken voor 1 persoon, hoe doe ik dat? (7 tips) - Vaker Vrolijk (2)

5. Kies voor eenpansgerechten

Daar heb je ‘m weer: mijn voorliefde voor efficiëntie. Om die reden heb ik inmiddels een aantal recepten bedacht waarvoor ik maar één of twee pannen nodig heb. Wat ik sowieso vaak doe, is mijn vleesvervanger in een grote roerbakpan bakken waarin ik ook mijn groenten klaarmaak. Daarin is vaak nog wel een gaatje over. Scheelt toch weer een vieze pan bij de afwas!

Verder maak ik meestal pasta met saus uit de roerbak, rijst met geroerbakte groenten of aardappels met gebakken groenten. Voor al die dingen heb je maar twee pannen nodig. Qua échte eenpansmaaltijden vind ik maaltijden met couscous, gebakken krieltjes met groenten of gebakken rijst ideaal. Op mijn Pinterest-bord kun je eventueel wat ideeën opdoen.

6. Experimenteer met kruiden

Met kruiden kun je veel kanten op. Ik heb inmiddels nogal wat verschillende kruiden staan en gooi altijd minimaal drie soorten over mijn eten. Ik experimenteer er graag op los (overigens niet altijd met evenveel succes!). Met kruiden kun je zelfs exact hetzelfde gerecht nog totaal anders laten smaken.

Mijn favoriete kruidencombinaties zijn:

  • Kurkuma + kerriepoeder + komijn + zwarte peper
  • Paprikapoeder + chilipoeder + komijn + een snufje kaneel
  • Italiaanse kruiden + paprikapoeder

Ook een aanrader vind ik de kruidenpotjes van Jumbo waarin allerlei soorten kruiden gemixt zijn. Natuurlijk kun je dat in principe ook zelf maken, maar in zo’n potje zitten vaak wel acht kruiden die ik niet allemaal zelf heb staan.

7. Koken voor 1 persoon? Nodig mensen uit om mee te eten!

Op mezelf wonen en in mijn eentje koken en eten vind ik op zich prima. Toch vind ik het nog altijd het leukst als er gezellig iemand blijft eten. Ik merk dat ik met gezelschap eerder “iets anders dan anders” zou maken en sneller een uur in de keuken sta. Voor het klaarmaken van mijn eigen prakkie, dat ik alleen in goed gezelschap van YouTube-video’s opeet, trek ik dan weer niet snel een uur uit.

Daarom als laatste tip: nodig regelmatig iemand uit om te blijven eten. Of om gezellig mee te koken. En zie je dat niet zitten, dan kun je jezelf misschien wel bij iemand anders uitnodigen om mee te eten. Zou ik alleen niet 6 dagen per week doen…

Heb jij nog goede tips (of recepten) voor mij om te koken voor 1 persoon?

Koken voor 1 persoon, hoe doe ik dat? (7 tips) - Vaker Vrolijk (3)
Koken voor 1 persoon, hoe doe ik dat? (7 tips) - Vaker Vrolijk (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 6081

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.