15x Recepten uit de Indiase keuken (2024)

Vandaag is het Divali, een belangrijke feestdag in het hindoeïsme en vind zijn oorsprong in India. Speciaal voor de liefhebbers vieren wij deze dag met 15x recepten uit de Indiase keuken. Denk hierbij aan klassieke curry gerechten, tandoori en nog veel meer lekkere recepten. Maar ook diverse bijgerechten die onmisbaar zijn aan tafel. Veel van deze gerechten zijn vegetarisch en dat geniet ook de voorkeur tijdens Divali of op onze Meatless Mondays. Vier jij deze dag mee?

Wat is Divali Lichtjesfeest?

Divali is vrolijk, kleurrijk en gezellig feest dat wereldwijd door hindoes wordt gevierd. Deze feestdag wordt ook welDiwali of Deevali genoemd en betekent in het Sanskriet ‘een rij lichtjes’. Het huis wordt helemaal schoon gemaakt en er worden in en rondom de huizen lichtjes aangestoken. Dit ‘Lichtjesfeest’ wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk geassocieerd met succes en hoop, maar staat ook symbool als de overwinning van het goede over het kwade en licht over de duisternis. Divali wordt veelal in gezinsverband gevierd en is bestemd voor iedereen: van jong en oud, man en vrouw, tot arm en rijk. Samen eten staat hoort hier dan ook bij en met name wordt er genoten van met name vegetarische als ook zoete gerechten.

15x Recepten uit de Indiase keuken (1)
15x Recepten uit de Indiase keuken (2)

Dit zijn de klassiekers uit de Indiase keuken

De Indiase keuken staat als eerste bekend om het koken met veel kruiden en specerijen. De grote klassiekers zijn ‘natte’ Indiase curry’s met bijvoorbeeld kip of lam. Maar ook ‘droge’ gerechten uit de tandoor (kleioven). Daarnaast is een groot gedeelte van de Indiërs vegetarisch, dus in de Indiase keuken kom je dan ook heel veel lekkere bereidingen van groenten tegen. Maar naast de bekende ‘hoofdgerechten’ uit de Indiase keuken mag je natuurlijk ook de typische Indiase bijgerechten zoals Raita yoghurt dip of het gebruik van diverse chutney’s niet vergeten. Met deze kun je gerechten nog meer een zoetje, een zuurtje of juist pit te geven. Geef er naan (brood) bij om je gerechten bij elkaar te vegen en met de hand op de smikkelen. Een ware smaakexplosie staat je te wachten bij recepten uit de Indiase keuken.

15x Recepten uit de Indiase keuken (3)

Op vakantie naar India

Onderstaande 15x recepten uit de Indiase keuken zijn inmiddels ook een grote favoriet onder jullie en ze worden regelmatig tot echt comfort food bestempeld. Als je de smaak te pakken hebt en deze lekkere gerechten in het land zelf wilt proeven, kunt je een reis naar India maken. Daarvoor heb je wel een visum India nodig , dus zorg dat je die op tijd aanvraagt. Dit kan tegenwoordig gewoon online dus stel lekker je reis samen onder het genot van een van onderstaande gerechten. Veel plezier en eet smakelijk!

Recepten met (V) zijn vegetarisch en soms zelfs vegan. Klik op de foto om rechtstreeks naar het recept te gaan.

1.Dal Tadka met gele spliterwten (V)

Dit is echt een hartverwarmende soep om van te genieten! Deze Indiase gele curry soep met gele spliterwten lijkt een beetje op de Indiase klassieker Dal Tadka en is ideaal voor winterse dagen. Serveer deze soep lekker met naan of papadum om erin te dopen.

2. Butter Chicken

Denk aan boterzachte stukken kip in een mild gekruide tomatensaus met room. Het is niet voor niets dat Butter Chicken (Murgh Makhani) zo’n favoriet is van velen. Zeker voor onze Westerse smaakpapillen is dit een prima Indiase curry om je tanden in te zetten als je voor het eerst kennis maakt met de Indiase keuken en hij is zelfs kidsproof!

2.Aloo Gobi – aardappel & bloemkool (V)

Dit was een van de eerste gerechten die een Indiase vriendin ooit aan mij voorschotelde en het verraste mij hoe zeer ik de bloemkool op deze wijze lekker vond. Aloo Gobi is een echte Indiase vegetarische curry van aardappel, bloemkool en tomaten.

4. Palak Paneer met spinazie (V)

Paneer is een kaassoort die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken. Deze Palak Paneer is dan ook een vegetarische spinaziecurry met blokjes Indiase paneer kaas. Lekker groen van kleur, bevat veel ijzer en vitamientjes maar bovenal verrukkelijk en zacht door de kaas.

5. Kedgeree rijstschotel met makreel

Kedgeree is een Indiaas rijstgerecht met vis. Met name in Engeland is het gerecht heel populair als ontbijt. Het is een sober gerecht van gele rijst met ui en peterselie. Witvis of bijvoorbeeld makreel levert samen met de eieren de nodige proteïne en het is buitengewoon smakelijk. Je kunt Kedgeree natuurlijk ook als lunch of licht diner eten.

6. Chana Masala van kikkererwten (V)

Deze volromige kikkererwten curry met aardappels is een Indiase stoofschotel met verwarmende kruidenmix. Dit gerecht heeft wat weg van de bekende Indiase ‘Channa Masala’ en is ideaal voor herfstachtige dagen.

7. Tandoori Lamspiezen

Als je denkt aan vleesgerechten uit de Indiase keuken, dan is de Chicken tandoori waarschijnlijk een van de eerste die in je hoofd opkomt. Heerlijk gegrild vlees uit de tandoor. Ik deel vandaag een verrukkelijk variatierecept met je namelijk Tandoori lamspiezen van de barbecue!

8. Patta Gobhi met kip en gestoofde kool

Wist je dat Indiase gerechten, zoals curry ook regelrechte streetfood kan zijn? Ik maakte deze Indiase kip curry met witte kool en besloot om hem in een vers gebakken naan broodje te serveren. Niet normaal hoe lekker dat was! En door hem in naan te serveren kreeg dit gerecht een heel hoog streetfood gehalte.

9. Tikka Masala Kipspiesjes

Het barbecue seizoen vind inmiddels heel het jaar door plaats. En tijdens deze Indiase week wilde ik jullie laten zien dat je ook een Indiaas gerecht op de barbecue kunt bereiden. Deze Indiase kipspiezen van de barbecue worden gemaakt met tikka masala saus en zijn een feestelijk en kruidig hapje tijdens zomerse avonden.

10. Vegetarische Samosa (V)

Samosas zijn gefrituurde Indiase deeghapjes, die heerlijk van smaak zijn. Samosa’s zijn supermakkelijk te maken als voorgerecht, licht diner, borrelhapje of zelfs voor de lunch!En met die kruidige smaken waan je je toch een beetje in een vakantiestemming!

— Bijgerechten —

11. Aloo Mutter – aardappels & doperwten (V)

Liefhebbers van de Indiase keuken hebben vast wel eens deze Indiase aardappels met doperwten geproefd. Het is een simpel bijgerecht dat werkelijk iedereen wel lust. Niet perse pittig maar wel lekker om extra groenten aan je Indiase rijsttafel toe te voegen.

12. Naan – platbrood (V)

Dit Indiase platbrood is een bijgerecht voor bij heel veelrecepten uit de Indiase keuken. In de basis heb je bloem, gist en yoghurt nodig en je maakt bakt daarna deze Indiase platbroden lekker makkelijk in de koekenpan! Ik maakte dan ook drie variatie recepten voor zelf naan maken. Namelijk een naturel variant, eentje met knoflook en een gevulde versie met kaas. Met name die laatste is grote favoriet in huize Betty!

13. Raita yoghurt saus (V)

Dit recept voor yoghurtsaus is heerlijk fris door de munt blaadjes! En de stukjes komkommer en tomaat zorgen voor een lekkere bite! Voor mij israitayoghurt saus echt onmisbaar naast elke Indiase curry dit ik maak, omdat het je gerechten mooi in balans brengt met een frisje en een zuurtje (van de yoghurt).

14. Mango Chutney (V)

Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. Deze mango chutney is waarschijnlijk het meest bekend en is een mooie combinatie van zoet, zuur en Indiase specerijen. Maar bovenal zoveel lekkerder dan een mango chutney uit de supermarkt!

15. Pittige Tomaten Chutney (V)

Heb je liever een chutney die lekker pittig van smaak is en je smaakpapillen lekker opent? Dan is deze pittige Indiase tomaten chutney voor jou! Deze smaakt goed bij vlees en groenten, maar ik ook lekker voor tussen een kaas tosti! Echt waar!

16. Groene Chutney met koriander (V)

En dan nu de meest pittige chutney op onze website! Deze groene chutney wordt gemaakt met koriander, munt, groene peper en citroen en is een friszure en zeer pittige chutney om bijvoorbeeld je krokante papadums in te dippen!

— DESSERTS EN ZOETE GERECHTEN —

17. Gulab Jamun

Deze deegballetjes in suikersiroop zijn een geliefd dessert na een kruidige Indiase maaltijd. Je kunt ze heel eenvoudig voorbereiden, want ze moeten toch enkele uren marineren in de siroop. Maar Gulab Jamun is een liefhebber van velen! Mierzoet, maar dat is wel heel lekker na veel pit.

18. Kheer Rijstepap (V)

In Nederland zijn we reeds bekend met zoete rijstepap als ontbijt of dessert. Lekker met bruine suiker of stroop. Maar in het midden Oosten maken ze dit nog een stuk specialer. Door bijvoorbeeld een lepeltje rozenwater en kardemom aan de pap toe te voegen. En daarna lekker serveren met gehakte (pistache)noten of rozijnen. Ja deze Rice Kheer lusten wij ook wel!

Tot zo ver 15x recepten uit de Indiase keuken van onze website. Ik kan je deze gerechten echt aanbevelen want Indiaas eten is pure comfortfood. Met name in de herfst warm je zo lekker op bij al die kruiden en specerijen dus zet ze lekker vaak op het menu! Laat je me dan ook weten welk Indiaas gerecht jouw favoriet is?

Happy Divali!

Groetjes, Betty

BEWAAR DEZE RECEPTEN OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je een van deze 15x recepten uit de Indiase keuken wilt gaan maken!

15x Recepten uit de Indiase keuken (22)

Dit artikel betreft een samenwerking met Visumbuitenland.nl.Lees hier meer over op mijndisclaimerpagina.

15x Recepten uit de Indiase keuken (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6252

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.