Antioksidansi, zdravlje i lepa koža - Vitki Gurman (2024)

Antioksidansi, zdravlje i lepa koža - Vitki Gurman (1)Prošlo je mnogo godina od kada sam prvi put plakala uz “Lepoticu i zver”.Nikada ne plačem dok gledam filmove, ali ovaj crtani film (baš ova scena) je napravio od mene pravog pekmeza. Više puta.

Sada, ako poželim da ga pogledam ponovo, gledam ga kada sam sama 🙂

Poruka bajke je bila dalepota dolazi iznutra. Da može da se pronađe i onda kada se ne očekuje, samo ako slušamo srce. I da u svakome od nas postoji delić Lepotice i delić Zveri – i spolja i unutra.

A L I !

U stvarnom životu, malo suza je proliveno zbog naravoučenija iz bajki (koliko god ona bila sjajna), a previše je proliveno pred ogledalima širom sveta.Podočnjaci, proširene pore, plitke i duboke bore, bleda koža, crvena koža, koža koja se ljušti… Nikad kraja.

Koliko smo samo vremena provele pred ogledalom gledajući “Lepotica” verziju sebe, a koliko gledajući u “Zver” verziju?

Neke stvari ne možemo da menjamo, samo da ih prihvatimo. Ali na one druge, možemo da utičemo. Ne postoji lepo lice bez lepe kože ine postoji lepa koža bez antioksidanasa.

Antioksidansi

Onog momenta kada unesete ovu reč u pretraživač doćićete do informacija da su ovo “supstance koje štite ćelije naseg organizma od oksidacijskog delovanja slobodnih radikala”.Skoro pa da nisam mogla da živim bez ovako “jasne” definicije!

Dobićete takođe važnu informaciju da se “slobodni radikali stvaraju pri konzumiranju preradjene hrane, zbog zagadjenja okoline, koriscenja aditiva i boja u hrani, medicinskih tretmana (ukljucujuci lekove), bakterijskih infekcija, zracenje, stres itd”.

Stvarno, ne bi nikoga ubilo ako se skrati priča!

Slobodni radikali se stvaraju uvek.Što bi značilo da nam je lek protiv njih potreban –uvek.

Antioksidansi, zdravlje i lepa koža - Vitki Gurman (2)

Ono što ćete takođe naći je i da “slobodni radikali nastaju i od neuparenih elektorna kiseonika. Ti neupareni elektroni mogu da se vezuju sa svim stvarima sa kojima dođu u kontakt, poput masti i proteina, i stvaraju oštećenja u ćelijama”.

Drugim rečima, kiseonik koji dišemo nam daje život, ali nas polako i stari i ubija.Intenzivni treninzi, posebno aerobni, povećavaju potrebu za antioksidansima, jer oni pomažu organizmu da drži ravnotežu.

Mi jednostavno rđamo (to bila prava reč) i idemo u staro gvožđe – a antioksidansi postoje da bi rđanje bilo sporije.

Antioksidansi, zdravlje i lepa koža - Vitki Gurman (3)

Ovde dolazimo do onoga što nećete tako lako naći: štatreba da jedemo i koliko tih “Antioksidanasa – Hrabrih Ubica Slobodnih Radikala” ima u određenoj hrani? Gde ih ima najviše?

Svakako da ni ovo nećemo da radimo bez odgovarajuće tabelice, jer je sa tabelicama sve lako i jednostavno! 🙂

Antioksidantna aktivnost se meri brojkama koje se nazivaju „Totalnim antioksidantnim kapacitetom“ (TAC, Total Antioxidant Capacity). Postoji još jedan način merenja, ORAC, ali sam samo za ovaj uspela da pronađem kompletniju tabelu.

Sve smo mi kupovale, pune nade, one preskupe kreme koje:

  • su pune čuda i obećanja
  • štite lice od svega čega su mogli da se sete
  • peglaju bore kao pegla stavljena na “cotton” jačinu
  • od babe ekspresno prave devojku
  • i sve to u proseku za 72.3% u roku od 4.24 nedelja

Da se ta ista krema NE MAŽE nego se JEDE, možda bi i bilo obećanih rezultata. Kakav bi to samo bio obrok od 50g za par hiljada dinara!🙂

U ime ukusa i uštede – ipak je lakše da se pažljivo prouči tabela

Prvo što pada u oči su začini!

Omlet od jaja ima savršen ukus ako se doda kari i đumbir. Čak i oni koji i dalje misle da treba da zafrljače žumanca u kantu, mogu izgled i ukus omleta od belanaca da učine mnogo podnošljivijim sa ova dva začina…

Nadam se da sada imate dodatni motiv da uvećate količinu začina na policama? I da ih koristite! Ne služe za dekoraciju 🙂

Zatim, obratite pažnju na to da jabuka crveni delišes neoljuštena ima TAC od 5,900. Kada se oljušti imaće oko 2,000 manje!! Dakle, perite voće i povrće četkom i ne ljuštite!

Ako vam ne bi bilo ni na kraj pameti da bacite onu kremu koja ne deluje, zašto bi ste bacali delove namirnica koji definitivno deluju?

100g one bezukusne plastike – a navikli ste se da ovako zovem beli hleb –ima 46g UH, a toliko ima i u 500g šljiva ili narandži i u 700g kupina.

Zato – ako vam se jede šećer jedite ga u obliku u kome i jedino postoji u prirodi i proverite koliko antioksidanasa jedete sa njim.

“Trebaju mi antioksidansi” je savršeno dobar izgovor da se smaže malo šećera.

U “Krašovoj” bajaderici ih nema, a mogu da se kladim da ih nema ni u “Frikom” sladoledu… Mada se već zna na koji sam šećer mislila 🙂

Ako vas mrzi da detaljno memorišete tabelu samo mislite u zelenim, crvenim i teget bojama.Jedite u više boja 🙂

Antioksidansi, zdravlje i lepa koža - Vitki Gurman (4)

Da.Karakter sa početka priče je neverovatno bitan.Ali se koža ipak vidi prva. I gladna je – gladna je proteina. I gladna je anrtioksidanasa.

Ako dosad napisano kojim slučajem, ne bude bilo dovoljno – imam još dva dobra saveta za blistavu kožu:

  1. Dobro se naspavajte! Kažu da žene lepim čini spavanje, a muškarce moć 🙂
  2. I zaljubite se! Što luđe, to bolje!

Antioksidansi, zdravlje i lepa koža - Vitki Gurman (5)

P.S. Da, planiram da gledam ponovo “Beauty and The Beast”. SAMA! 🙂

Antioksidansi, zdravlje i lepa koža - Vitki Gurman (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5589

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.