Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (2024)

gepost door Simone on mrt 20, 2014 (last updated dec 3, 2023)15 comments »

Naar recept gaan

3.67 van 3 stemmen

Dit heerlijke recept voor een romige chocolademousse is niet ingewikkeld om te maken. De grootste uitdaging is om er vanaf te blijven tot het stevig is geworden in de koeling… 🙂

Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (1)

Chocolademousse recept

Chocolademousse; het is altijd al een enorme zwak voor me geweest. Chocolade zelf kan ik nog wel weerstaan. Dat is niet perse heel moeilijk, maar chocolademousse? Dat is echt een ander verhaal. Overal waar ik uit eten ga check ik natuurlijk de kaart voor de desserts. Als ik zie dat er chocolademousse wordt aangeboden, dan móet ik dat bestellen. Overigens niet altijd heel erg bevredigend want er zijn net zo veel hele slechte chocolademousse recepten als hele goede.

Uiteraard hoort dit tot de lekkere chocolademousse recepten. Dat had je vast al begrepen. Het is niet ingewikkeld om te maken en is zo lekker romig! Zoals een goede chocolademousse hoort te zijn.

Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (2)

Alleen even wachten

Het enige wat je moet doen, na het maken van de chocolademousse, is wachten tot het wat steviger is geworden in de koeling. Nu is dat natuurlijk niet perse een vereiste, maar het maakt het wel echt lekkerder. Je kunt altijd de kom goed uitlikken, dan heb je alvast wat van de mousse naar binnen. Voor het geval je niet kunt wachten.

Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (3)

Dit chocolademousse recept maakt ongeveer genoeg voor 6 personen, maar dat ligt wel grotendeels aan het formaat van je glazen of kommetjes. Laten we zeggen voor 4-6 personen. Ik maakte het dit keer voor mijn ouders waar we gingen eten. En we waren met zijn vieren, maar alles ging schoon op. Nu kun je dat wel aan mijn vader overlaten, maar onthou dat ik óók nog een enorme schaal met slagroom erbij gemaakt had.

Dat is natuurlijk niet verplicht maar ik vind chocolademousse in combinatie met slagroom het ultieme verwen recept.

Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (4)

Maken

Om dit chocolademousse recept te maken heb je verse eieren nodig. Je eet de eieren namelijk rauw, dus gebruik hiervoor geen oude eieren. Wil je dat liever niet, dan kun je ook chocolademousse zonder eieren maken of je kunt kiezen voor gepasteuriseerde eieren. Die kun je in een pak kopen. Dan heb je in dit geval wel apart dooier en eiwit nodig. Eiwit uit een flesje kun je tegenwoordig zelfs in de supermarkt vinden. Of je kunt gaan voor de gezonde chocolademousse variant met avocado.

Ik ben nog nooit ziek geworden van de rauwe eieren, maar ben je zwanger of al wat ouder of heb je gezondheidsproblemen in het algemeen dan is het beter om dit niet te eten. Je kunt trouwens ook een onwaarschijnlijk lekkere chocolademousse maken met olijfolie. Klinkt helemaal gek, maar check het recept hier maar. Is voor nu nog alleen in het Engels, maar ik zal hem binnenkort nog een keer maken voor hier.

Waarom zit er boter in de chocolademousse?

De boter in dit recept zorgt voor het opstijven van de mousse. Om op te stijven heb je iets van een vet nodig. De eidooiers zorgen er ook voor maar door de boter wordt de mousse wat steviger. Je kunt uiteraard ook een mousse maken zonder de boter. Doordat het iets steviger is, duurt het ook minder lang voor het goed opgesteven is. Ik hou standaard ongeveer een uur of 2 a 3 aan, maar ietsje eerder kan waarschijnlijk ook goed.

Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (5)

Chocolademousse recept

3.67 van 3 stemmen

GangDessert

Heerlijk romige chocolademousse

RECEPT OPSLAAN RECEPT AFDRUKKEN PIN RECEPT

OPSLAAN PRINT PIN

Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (6)

6 personen

Ingrediënten

  • 200 gr pure chocola
  • 250 ml slagroom
  • 75 gr boter
  • 4 eieren gesplitst
  • 2 el poedersuiker
  • Doe de boter en de in stukken gebroken chocola in een hittebestendige kom en smelt dit au bain marie samen. Splits de eieren en doe het eiwit over in een vetvrije kom.

  • Zodra de chocola en boter een mooi glad mengsel vormen, haal je het van het vuur en voeg je een voor een de eidooiers aan het mengsel toe. Zorg dat de chocola niet te heet is. Je wilt niet dat het ei meteen gaat stollen!

    Roer elke dooier er goed door voor je de volgende toevoegt. Zet apart.

  • Klop de slagroom lobbig en zet apart

  • Klop het eiwit tot zachte pieken en zeef dan het poedersuiker eroverheen. Klop tot het glanzende stijve pieken vormt.

  • Doe de slagroom bij het chocolade mengsel en vouw dit om tot alles goed gemengd is. Doe hetzelfde met de eiwitten en doe de chocolade mousse over in bakjes om op te stijven in de koeling. Laat het minstens drie uur staan

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 453kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 6g | Vet: 39g | Verzadigd vet: 24g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Transvet: 0.4g | Cholesterol: 183mg | Natrium: 139mg | Kalium: 180mg | Vezels: 2g | Suiker: 21g | Vitamine A: 1087IU | Vitamine C: 0.3mg | Calcium: 55mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze chocolademousse recepten

  • Romige paleo chocolademousse met kokos
  • Chocolademousse zonder ei – supersnel en makkelijk

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (7)

Over de auteur

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor |Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

meer door Simone »

Nagerechten chocola Kerst desserts Kerstmis Makkelijke kerstrecepten chocola room

originally published on mrt 20, 2014 (last updated dec 3, 2023)

15 commentsLaat een comment achter »

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en de leukste foodie weetjes!

« Previous PostPasta met chorizo, erwtjes en courgette

Next Post »Kip, kip, kippetje! – foto challenge #3

15 comments on “Chocolademousse recept”

Leave a comment »

  1. Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (9)

    BrigitBeantwoorden

    Door de boter wordt het hard en niet mousig. Dat vind ik zonde.

    • Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (10)

      SimoneBeantwoorden

      Hoi Brigit,
      Ah dat is hammer om te horen. Ik vind het juist daardoor extra lekker en zeker wel luchtig. Maar smaken verschillen natuurlijk.. 🙂

  2. Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (11)

    RosieBeantwoorden

    Ooooooh wat ziet dit er goddelijk lekker uit! <3 Dit komt op mijn lijstje voor na de bruiloft. Nu probeer ik er nog een paar kilo's af te krijgen en dan lijkt me dit receptje niet zo geschikt haha!

    Ik ben ook eens gaan nadenken en wij aten vroeger ontzettend vaak bij opa en oma. Mijn oma is in mijn ogen dan ook echt iemand die ik me zal blijven herinneren als een geweldige kok. Mijn favorieten bij opa en oma waren snijbonen stampot en pannenkoeken. Mijn opa at de pannenkoeken altijd in soepbord waar hij eerst een laagje melk in deed en daar de pannenkoeken in legde. Flink wat bruine suiker er op en eten maar. Ik deed dat zelf nooit maar dat zijn van die dingen die je nooit zal vergeten 🙂

    Liefs!

    • Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (12)

      Simone van den BergBeantwoorden

      O dat is wel een heel aparte manier om pannenkoeken te eten… Klinkt ergens ook nog wel lekker al denk ik dat ik toch liever voor de gewone variant ga! Haha…

  3. Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (13)

    Anne-LiekeBeantwoorden

    Eigenlijk ook wel leuk, het is dus een talent want helemaal uit jou zelf komt!

    • Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (14)

      Simone van den BergBeantwoorden

      Dat is dan natuurlijk ook wel weer waar ja.. 😉

  4. Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (15)

    NikkiBeantwoorden

    Mijn oma was dol op koken! Ze was, volgens de verhalen, ook altijd erg van nieuwe en exotische dingen als kiwi’s en champignons. Na het overlijden van mijn opa ging ik op zaterdag altijd bij haar logeren. We maakten dan samen kipragout met gebakken aardappeltjes en sla, heerlijk. Helaas is ze op mijn 15e al overleden. Volgens mijn moeder lijk ik erg op haar in mijn kookstijl: alles bij elkaar gooien en maar zien wat het wordt. Recepten zijn voor mietjes 😉 Jammer dat ik het niet meer aan haar kan vragen..

    De chocolademousse ziet er heerlijk uit, trouwens!

    • Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (16)

      Simone van den BergBeantwoorden

      Dank je wel Nikki. Toch leuk dat je die herinneringen aan je oma hebt. Recepten zijn voor mietjes… haha.. vind het een mooie slogan! (niet dat ik nooit een recept volg natuurlijk, maar dat even terzijde.. 😉

  5. Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (17)

    KarinBeantwoorden

    Oh wat herkenbaar, hier was / is het niet anders, en ook ik vind dat heel jammer. Koken is een noodzakelijk kwaad. Wij ‘proberen’ het anders te doen door wél te koken voor familie en vrienden. Dat valt lang niet altijd mee omdat het er van huis uit niet inzit. Maar waar een wil is, is een weg!

  6. Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (18)

    mienBeantwoorden

    misschien hou jij van koken net omdat je moeder geen keukenprinses was.
    mien

    • Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (19)

      Simone van den BergBeantwoorden

      Dat kan natuurlijk heel goed Mien… 🙂

  7. Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (20)

    Andrea JanssenBeantwoorden

    Ach, jouw ouders hebben herinneringen en ervaren leuke momenten aan de kookkunsten van hun dochter. En ik geloof direct dat de mousse op was, die ziet er lekker uit!

    • Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (21)

      Simone van den BergBeantwoorden

      Ja precies! Dat is soort van de omgekeerde situatie maar ook niet verkeerd natuurlijk

  8. Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (22)

    MoniqueBeantwoorden

    Mmmm….ik kan me de etentjes bij oma nog wel herinneren….en grote pan met mosselen..helemaal voor ons tweetjes….
    Zo jammer dat het niet meer kan, maar gelukkig heb ik de herinneringen daaraan nog wel!

    • Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (23)

      Simone van den BergBeantwoorden

      Tja… Nou ik heb herinneringen aan de doosjes rozijnen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Chocolademousse recept - Simone's Kitchen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6139

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.