Enkel festmeny för 8 personer med dryckestips (2024)

Enkel festmeny för 8 personer med dryckestips (1)

Trerätters till nyår

Den här menyn passar den som ska laga middag till många – nämligen 8 personer. Rätterna går att förbereda i förväg och sköter sig mer eller mindre själva. Detta gör att man får mer tid att umgås med gästerna istället för att springa som servicepersonal. Min favorituppsättning av en typisk nyårsmeny består av vegetariskt eller skaldjur till förrätt, kött till huvudrätt och sedan något sött och fruktigt till efterrätt. Man vill inte bli så däst efter en jättemeny – därför är en lättare efterrätt att föredra.

Enkel festmeny för 8 personer med dryckestips

Mikael är en av initiativtagarna till popit.nu (numera nedlagd) – multibloggen där han förutom att dela aktuella tankar och smakupplevelser, även bevakar och tipsar om nyheter från Systembolaget. Hans tankar och upplevelser har publicerats i både diverse tidningar och digitalt sedan långt tillbaka, och varje vecka sniffas och spottas ett 50-tal viner och destillat. För Mikael är mat och dryck det närmaste religion man kan komma, och just därför är det så kul att han tipsar till denna trerätters nyårsmeny. Den här gången har han tipsat om tre viner – en till varje rätt – som är prisvärt och dessutom passar perfekt till varje rätt.

Hur många flaskor ska man beräkna?

Eftersom värden serverar gästerna vid en sittande middag går det åt mindre dryck än vid en buffé. Tänk även på att erbjuda vatten och ett alkoholfritt alternativ. Intressanta, alkoholfria alternativ finns både som vin och öl, men en fin druvjuice kan vara trevligt att bjuda på. Till 8 personer bör det räcka med 2 flaskor till förrätten, 4 flaskor till huvudrätten och 1-2 flaskor till desserten. Köper man för mycket går det alltid att lämna tillbaka till Systembolaget inom två veckor om man sparar kvittot.

Enkel festmeny för 8 personer med dryckestips (2)

Mousserande sockerärtssoppa
med rökt lax och purjolök

För: 8 personer

Soppa:
500g jordärtskocka
200g sockerärtor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vatten
2 dl crème fraiche (34%)
3 dl mousserande vin
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, torkad oregano

Topping:
1 dl solrosfrön
15 cm purjolök
120g kallrökt lax
salt, peppar

1. Skala och finhacka jordärtskockorna. Halvera sockerärtorna och hacka löken. Fräs upp smör i en kastrull och ha ner sockerärtor och lök. När löken mjuknat, ha ner jordärtskockorna. Slå på vatten, salta och låt sedan grönsakerna puttra under lock ca 10 minuter.

2. Rör ner creme fraiche, sambal oelek och vinäger. Kör sedan soppan till en slät smet med en mixerstav. Smaka av med kryddor.

3. Ställ tillbaka kastrullen på plattan slå i det mousserande vinet. Låt det puttra ihop under någon minuter och ställ sedan åt sidan.

4. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner solrosfröna och strimlad purjolök. Salta och låt löken mjukna, ställ åt sidan och låt set svalna. Strimla upp laxen och blanda ihop med purjo och frön. Häll upp soppan i skålar och toppa med lax, purjo och rostade solrosfrön samt en liten kvist med oregano.

Till förrätten:

En krämig soppa med både rotfruktssötma och en rökig laxsälta mår bra av ett mjukt vin som bäddar in smakerna i genrös frukt, kryddor och en lätt oljig konsistens, och vad passar då bättre än pinot gris från franska Alsace?

J Hauller & Fils Pinot Gris är en smörig charmör i en kostym av tropisk frukt och med ett stort fång kryddiga snittblommor i famnen. Svår att värja sig mot och svår att inte tycka om, speciellt om det serveras soppa med rökt lax.

Pinot Gris J Hauller & Fils (nr 53487)

Enkel festmeny för 8 personer med dryckestips (3)

Getostgratinerad rostas med mandelpotatispuré, rucolacréme och ugnsrostade grönsaker

För: 8 personer

Ugnsrostade grönsaker:
300g sockerärtor
400g snacksmorötter
400g gulbetor
250g schalottenlök
1 hel vitlök
2 msk olja
salt

Mandelpotatispuré med parmesan:
1 kg mandelpotatis
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
2 dl riven parmesan

Rucolacréme:
40g rucola
1 avocado
2 msk extra virgin olivolja
1 tsk äppelcidervinäger
2 tsk flytande honung
2 tsk dijonsenap
1/2 dl vatten
salt, peppar

Getostgratinerad rostas:
1,5 kg rostas
3 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
300g honungschevre
salt, peppar, torkad timjan

1. Ringla olja i en ugnsfast form och ha ner halverade schalottenlökar och vitlök. Ställ in i 225° i ca 10 minuter. Halvera morötter samt skala och dela gulbetorna till mindre bitar. Ha ner rotsakerna och sockerärtor i formen, salta över och rosta allt ytterligare 10–15 minuter.

2. Skala och dela mandelpotatisen till mindre bitar. Koka i saltat vatten till den mjuknat (ca 10 min). Slå av vattnet och ha ner potatisen i en mixer. Slå på grädde och riven parmesan. Kör till en slät smet och blanda eventuellt i lite vatten och den är för trög i konsistensen.

3. Ha ner rucola, avocado, olja och vinäger i en mixer. Kör till en slät smet och smaka av med honung, dijonsenap och kryddor. Späd med vatten till önskad konsistens.

4. Smält smör i en stekpanna och ha ner pressad vitlök och sambal oelek. Bryn köttet i röran och lägg sedan över i en ugnsfast form. Placera ut en skiva chevre ovanpå varje köttbit och ställ in i 225° i ca 5–10 minuter. Kontrollera med en köttermometer så att köttet blir lagom tillagat. Servera med en kvist timjan och lite extra river parmesan över potatispurén.

Till huvudrätten:

Smakrika rätter kräver smakrika viner, därför får en röd smakbomb från spanska Bierzo göra det geostgratinerade nötet sällskap. Här finns generöst med mörka bär, kryddor, tobak och en rostad ekfatskaraktär elegant toppad med ett uns enrisrök. Ett av de mest prisvärda rödviner på Systembolaget just nu.

Baltos (nr 79246)

Enkel festmeny för 8 personer med dryckestips (4)Äppelpaj med hasselnötter
och Kahluasirap

För: 8 personer

Kahluaknäck:
1 msk smör
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl strösocker
3 msk Kahlua

Smuldeg:
100g smör
2 msk strösocker
2 dl vetemjöl

Pajfyllning:
8 röda äpplen
2 msk muscovadosocker
1 dl hasselnötter

1. Ha ner grädde, sirap, socker och Kahlua i en kastrull och låt det koka ihop. Rör då och då. När smeten börjar bli seg/simmig, rör i smöret. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.

2. Rör ihop smör med socker och vetemjöl i en bunke till smuldegen.

3. Dela, kärna ur och tärna äpplena. Smöra en ugnsfast, stor form, fördela ut äppelbitarna och strössla över ett tunt lager muscovadosocker. Hacka hasselnötterna och sprid dem samt bitar av smuldeg ovanpå äpplena. Ställ in i ugnen i 200°C i ca 30–40 minuter. Håll koll så att det inte bränns.

4. Innan servering, rör i lite mer grädde i kahluaknäcken och hetta upp hastigt under omrörning. Skeda ut äppelpajen i portionsskålar, lägg på en kula vaniljglass och ringla kahluaknäck ovanpå.

Till desserten:

Till en äppelpaj med hasselnötter dricker vi ett heligt sött vin från Toscana. Vinsanto Serelle har en nötig smak som påminner om brända mandlar och knäck, vilket kommer sitta en smäck med hasselnötterna och den gratinerade pajdegen. Vinet har även fruktiga toppnoter som drar åt det torkade aprikoshållet, något som kommer falla äpplena väl i smaken.

Ruffino Vinsanto Serelle (nr 8119)


Enkel festmeny för 8 personer med dryckestips (5)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

By Madeleine LandleyMikael Christiansson

Enkel festmeny för 8 personer med dryckestips

403 röster 4.87 i snitt (97% i betyg)

Recept med vinförslag

Alkohol i matenÄppelcidervinägerÄppleAvocadoCrème FraicheDijonsenapGetostGräddeGul LökGulbetorHasselnötterHonungJordärtskockaKahluaKallrökt laxMandelpotatisMorötterMousserande vinMuscovadosockerOreganoParmesanostPurjolökRostasRucolaSambal OelekSchalottenlökSirapSmörSockerärtorSolrosfrönStrösockerTimjanVetemjölVitlök

Receptet passar till: Rött vin Starkvin Vitt vin från Frankrike Italien Spanien

Bjud till fest på nyårsafton! Så här lagar du en enkel festmeny för 8 personer med dryckestips av Mikael Christiansson.

Enkel festmeny för 8 personer med dryckestips (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 6393

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.