Pastechi karni - Gehaktpasteitjes (2024)

Pastechi karni – lekkere Antilliaanse gehaktpasteitjes. Met ons recept maak je deze snack uit Aruba, Bonaire en Curaçao voortaan zelf!

Wat is een pastechi?

Pastechi zijn Antilliaanse pasteitjes gevuld met… van alles! We doen er gehakt in, of tonijn, of kaas. Er zijn héél veel verschillende soorten vulling. Je maakt de pastechi van een dun laagje soda-deeg en een flinke lepel vulling. Zo worden ze lekker krokant en super smaakvol! Dit recept is voor de pastechi met gehakt als vulling

In ons kookboek ‘De Complete Antilliaanse keuken’ vind je naast dit recept voor pastechi met gehakt ook de andere versies. Wist je dat er maar liefst 300 recepten in ons boek staan? Alle Antilliaanse recepten van snacks tot taarten en van hoofdgerechten tot drankjes staan erin! Je shopt ’t boek nu voor maar €24,95 en natuurlijk wordt het gratis bij je thuisbezorgd.

Pastechi karni - Gehaktpasteitjes (1)

Pastechi als ontbijt of op een feestje?

Op de Antillen kun je de pastechi vinden bij bakkers of snackbars. Ze zijn dan meestal een maatje groter dan die je op een feestje krijgt. Deze versie vind je vooral in de ochtend, omdat het ‘bij ons’ een soort meeneem-ontbijtje is. Heel lekker natuurlijk… maar misschien niet zo goed om elke dag te eten.

Pastechi’s zijn ook ideaal als borrelhapje of als deel van een Antilliaans buffet. Op een feestje worden de pastechi wat kleiner gemaakt. Meestal hebben ze een doorsnede van zo’n 10-12 centimeter. Voor het dichtvouwen van de pastechi kun je (zoals in de video hieronder!) een speciale vorm gebruiken. Deze vorm kun je (onder andere) vinden bij bol.com .

Van dit recept maak je ongeveer 20-25 kleine pastechi.

Ingrediënten:

voor de vulling

  • 500 gram (rund-)gehakt
  • 25 gr roomboter of margarine
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 kleine groene paprika, fijngehakt
  • 1 selderijstengel, fijngehakt
  • 1/2 madame Jeanette peper, fijngehakt
  • 1 el tomatenketchup
  • Sojasaus en zwarte peper naar smaak

voor het deeg

  • 500 gr tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels olie
  • 1 geklutst ei
  • 200ml water

Bereiding van de pastechi karni:

We beginnen met het maken van de vulling voor de pastechi. Smelt hiervoor deboter in een grote koekenpan en doe daarbij de gesnipperde ui, de paprika, de selderij en (eventueel) de madame Jeanette peper. Fruit dit samen, totdat de ui glazig ziet.

Voeg vervolgens het gehakt toe, samen met de rozijnen. Bak het geheel, totdat het gehakt gaar is. Voeg tenslotte de ketchup, sojasaus en zout en peper naar smaak toe. Roer de vulling nogmaals goed door, totdat het een hom*ogeen mengsel is. Laat de vulling daarna afkoelen, terwijl je verder gaat met het maken van het deeg.

Het deeg maken

Doe alle ingrediënten — behalve het water — in een kom en meng ze daarna goed door elkaar met een lepel. Voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Is het deeg te plakkerig? Dan kun je wat extra bloem toevoegen. Is het juist te droog? Dan mag er nog wat water bij!

Wanneer je het deeg hebt gekneed, kun je het ’t beste zo’n 30 minuten laten rusten onder plasticfolie. Zo wordt het extra zacht en gemakkelijk om uit te rollen.

Rol het deeg daarna uit totdat het ongeveer 3 mmdik is. Steek vervolgens cirkels uit het deeg en vul die met een eetlepel van de vulling. Bestrijk de randjes van de cirkel daarna met wat water en vouw het deeg dubbel. Druk de randjes goed aan met een vork.

TIP: Je kunt hiervoor ook ’n pastechi-vormer gebruiken. Ik vind dat zelf een stuk handiger. De pastechi worden zo ook allemaal exact even groot. Wij gebruiken thuis de volgende set – die is niet duur en je hebt meteen 4 verschillende groottes! De onderkant van de vorm kun je ook meteen gebruiken om de cirkels uit te steken. Handig!

Wanneer je alle pastechi hebt gevuld is het tijd om te bakken! Verhit een frituurpan of pannetje met olie voor op 170 graden. Frituur de pastechi daarna in de olie totdat ze goudkleurig zijn. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten. Laat ze tenslotte even afkoelen op keukenpapier – Eet smakelijk!

Liever een video?

In deze video van de tonijnpasteitjes zie je precies hoe je (het deeg van) de pastechi maakt, vouwt en bakt:

Probeer ook eens

Ben je gek op Antilliaanse pasteitjes? Probeer dan ook eens deze versie met tonijn of die met bakkeljauw.

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.

Informatie:

Pastechi karni - Gehaktpasteitjes (2)

Recept

Pastechi karni - Antilliaanse pasteitjes

Auteur

Jurino Ignacio

Geplaatst op

Bereiding

Kooktijd

Klaar in

Waardering

5Pastechi karni - Gehaktpasteitjes (3)Pastechi karni - Gehaktpasteitjes (4)Pastechi karni - Gehaktpasteitjes (5)Pastechi karni - Gehaktpasteitjes (6)Pastechi karni - Gehaktpasteitjes (7) Based on 1730 Review(s)

Pastechi karni - Gehaktpasteitjes (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6661

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.