Saté ku batata met speciale Antilliaanse saus (2024)

Antilliaanse saté ku batata is meer dan kip op ’n stokje… het is een compleet gerecht dat je meeneemt naar de Caribische warmte. Favoriet op Curaçao en nu gelukkig ook zelf te maken!

Saté ku batata is zonder twijfel het meest gevraagde recept uit de Antilliaanse keuken. We kunnen dit speciale gerecht in één woord worden omschrijven: heimwee! Een echte ‘saté ku batata’ is pas compleet wanneer je alle onderdelen hebt doorlopen: eerst het vlees, dan de aardappelen en tenslotte de saus en de pikante uitjes. We geven je in dit artikel natuurlijk het complete recept.

Saté ku batata in ons kookboek

Dit recept is trouwens ook terug te vinden in ons kookboek ‘De complete Antilliaanse keuken. Wist je dat er in dat boek maar liefst 300 (!) recepten staan uit de keuken van Aruba, Bonaire en Curaçao?

Het is het resultaat van 7 jaar research en we durven nu dan ook eindelijk te zeggen dat we de Antilliaanse keuken écht in z’n geheel hebben “gevangen”. Klik op de afbeelding hieronder om meer over het boek te weten te komen:

Ingrediënten voor de saté ku batata:

voor de saus:

  • 100 ml water
  • 1 theelepel Uipoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 eetlepel ketchup
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel maggi
  • een mespunt trassie (toko)
  • 1 theelepel mosterd
  • 1eetlepel pindakaas
  • 50 gr roomboter
  • 1 hele steranijs
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel maïzena

en verder:

  • 1 kg aardappelen
  • 500 gr kip dijfilet
    (voor een vega versie gebruik ik seitan of kipstuckjes!)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl komijn
  • zout en peper naar smaak
  • 1/2 tl koriander
  • 1/2 kerriepoeder

Bereiding van de saus

Doe het water in een pan en breng dit daarna samen met de pindakaas aan de kook. Doe daarna de overige ingrediënten, behalve de maïzena erbij. Laat de saus voor de saté ku batata zo enkele minuten koken.

Roer nu de maïzena door een eetlepel water. Giet steeds ’n klein beetje van dit mengsel in de saus, totdat deze de gewenste dikte heeft. Haal de pan daarna van het vuur.

Verwijder tenslotte de steranijs uit de saus en zet de saus apart, totdat je het gerecht gaat opdienen.

Bereiding van het vlees

De allerlekkerste saté maak je natuurlijk op de barbecue. We begrijpen dat het in Nederland lang niet altijd lekker barbecue-weer is, en daarom geven we je hier het alternatief om de saté in de oven of (grill)pan te bakken:

Leg een aantal lange satéprikkers in een bak water – tenminste 10 minuten. Snijd dan de kip dijfilet in stukken van ongeveer 3 centimeter.

Leg deze daarna in een schaal en voeg dan 2 eetlepels olie, de specerijen (paprika, komijn, koriander en kerrie), een snufje zout en wat peper toe. Meng het geheel goed, zodat alle stukken kip bedekt zijn met de specerijen.

Prik vervolgens 5 stukjes kip onder elkaar op een satéprikker. Leg de prikkers in een ovenschaal en leg ze daarna ca. 15 minuten onder een hete grill. (Keer de saté halverwege eenmaal om!) Bereid ondertussen ook de aardappelen, zodat je de saté ku batata straks samen kunt serveren.

tip: Als je geen oven / grill hebt, kun je dan de stokjes natuurlijk ook in hun geheel in een (grill)pan bakken.

Bereiding van de aardappelen

Snijd nu de aardappelen in parten. Deze mogen ongeveer 2x zo dik zijn als Hollandse patat. Spoel de aardappelpartjes daarna af en laat ze zo’n 10 minuten staan in koud water.

Laat de aardappelen vervolgens uitlekken en droog ze af met een doek. Zorg ervoor dat ze echt droog zijn! Frituur de stukken aardappel daarna enkele minuten voor op 160 graden. Ze mogen nu nog niet kleuren.

Laat de voorgebakken aardappelen uitlekken en verhoog vervolgens de temperatuur van het vet / de olie tot 180 graden. Frituur de aardappelen tenslotte totdat ze goudkleurig zijn. Serveer de aardappelen samen met de saté en de saus.

Saté ku batata met speciale Antilliaanse saus (3)

Extra: pittige ingemaakte uien

Deze kleine uitjes worden ingemaakt op azijn. Door de kruiden en het zout krijgen ze een heerlijke smaak. Het is ’t beste wanneer je deze uitjes een dag van tevoren maakt, zodat de smaken goed kunnen inwerken. Ook haalt dit het ‘rauwe’ van de uien weg, zodat ze extra lekker worden.

Wil je het écht zoals bij het Chinese restaurant doen? Dan voeg je er ook een snufje ve-tsin (smaakversterker) aan toe. Veel mensen gebruiken dit ingrediënt echter liever niet. Weglaten kan natuurlijk ook prima!

Wat je nodig hebt om de pittige uien te maken is het volgende:

  • 2 uien
  • 1 madame Jeanette peper
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 50 ml gedistilleerde azijn
  • 50 ml water
  • 1/2 theelepel zout
  • eventueel: een snufje ve-tsin/adjinomoto(smaakversterker)

Verwijder de zaadjes van de madame Jeanette peper. Snipper daarna de peper en de uien (het liefst in een keukenmachine) Voeg dan de overige ingrediënten toe. Laat de uien tenslotte een aantal uur staan voordat je ze bij de saté ku batata serveert.

Een echt afhaal-gerecht

Op de Antillen wordt saté ku batata meestal niet thuis bereid, maar afgehaald bij één van de vele krioyo- of Chinese snackbars. Het is dan ook niet helemaal duidelijk waar de Chinese invloed stopt en de Antilliaanse begint. Een prima voorbeeld van fusion cooking dus!

Saté ku batata vs. Indische saté

De Antilliaanse saté ku batata onderscheidt zich van de Indonesische saté door de saus. Waar de Indonesiërs een échte pindasaus maken, gebruiken wij op Curaçao en Aruba liever een klein gedeelte pinda, aangelengd met allerlei specerijen. Onze saus is daarmee iets dunner en doorzichtiger dan de satésaus die men in Nederland en Indonesië kent.

De toevoeging van steranijs (weer een Chinese invloed!) geeft de saus tenslotte haar karakteristieke smaak.

Probeer ook eens…

Ben je gek op de Antilliaanse keuken? Probeer dan ook eens onze lekkere stoofschotel van kip (stobá di galiña)!

Social media

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe recepten? Volg me dan op FACEBOOK, INSTAGRAM, TIKTOK of PINTEREST. Hier plaats ik leuke updates, nieuwtjes en tips die bij de recepten horen.

Voor de nieuwste video's kun je je gratis abonneren op mijn YOUTUBE kanaal.

Informatie:

Saté ku batata met speciale Antilliaanse saus (4)

Recept

Sate ku batata - Antilliaans recept

Auteur

Jurino Ignacio

Geplaatst op

Bereiding

Kooktijd

Klaar in

Waardering

4Saté ku batata met speciale Antilliaanse saus (5)Saté ku batata met speciale Antilliaanse saus (6)Saté ku batata met speciale Antilliaanse saus (7)Saté ku batata met speciale Antilliaanse saus (8)Saté ku batata met speciale Antilliaanse saus (9) Based on 1154 Review(s)

Saté ku batata met speciale Antilliaanse saus (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5357

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.