Oma's Snert; mijn familierecept voor erwtensoep - Worstenbrood & Wijn (2024)

17 maart 2018IlonaHoofdgerecht0

Oma's Snert; mijn familierecept voor erwtensoep - Worstenbrood & Wijn (1)

Waarom ik dit recept voor erwtensoep nog niet eerder deelde is me een raadsel. Naast oma’s monchoutaart is dit namelijk het enige echte familierecept dat ik van haar heb. Wat het nog bijzonderder maakt is het feit dat mijn oma (van moeders kant) dit recept heeft overgenomen van mijn opa (van vaders kant). Kortom meer familie recept dan dit wordt het niet.

Toen oma nog leefde maakte ze in de winter altijd verschillende keren een grote pan erwtensoep. Waarbij alle kinderen en kleinkinderen om de beurt aanschoven. Ik heb het recept nog net op tijd kunnen ‘redden’ voordat oma in haar periode kwam waarin ze van de ene op de andere dag nergens zin meer in had. Waarschijnlijk door een hersenbloeding maar dat is nooit helemaal duidelijk geworden.

Samen erwtensoep maken

Het is inmiddels al heel wat jaartjes geleden dat ik de hele dag bij haar was om erwtensoep te leren maken. En alles op te schrijven. Want oma had de soep al zo vaak gemaakt dat ze het op gevoel deed. Op mijn vraag hoeveel water er in de pan ging was het antwoord ’tot aan die rand’. Waarop ze wees naar een rand in haar soeppan die er door de jaren heen in was gesleten. Overigens blijft het maken van een ouderwetse pan snert iets dat je op gevoel doet. Het water heb ik weliswaar afgemeten maar de groenten bijvoorbeeld niet. Ik wist namelijk dat dit bij haar ook nooit precies hetzelfde was.

Nu maak ik zelf een of twee keer per jaar erwtensoep voor mijn familie. Het is inmiddels vaste prik op Sinterklaasavond. Maar toen er laatst zo’n koudefront over het land trok kon ik niet anders dan een grote pan snert maken en mijn familie uitnodigen. Zelfs mijn twee kleine nichtjes eten er inmiddels goed van mee. Voorlopig blijven we qua culinaire overdracht nog even hangen bij hun favoriete havermout-banaanpannenkoekjes en zelfgemaakte pizza (waar ik dit recept voor gebruik). Maar ooit ga ik ze dit recept voor oma’s erwtensoep leren maken zodat zij er hopelijk later dezelfde fijne herinneringen aan hebben als ik. Of zouden zij het dan tante Ilona’s snert noemen?

Het is wel echt fijn om een grote soeppan te gebruiken voor dit recept. Jarenlang zat ik te hannesen met twee verschillende pannen. Waarbij ik de inhoud aan het eind weer terug in één pan mengde. Afgelopen winter kreeg ik van manlief een nieuwe grote soeppan cadeau van maar liefst 11 liter van het merk Habonne. Ik ben er echt superblij mee.

P.s. heb jij mijn boekHet Bourgondische Bitterballenboekal in je bezit? Hét must-have kookboek voor bourgondiërs! Nu ook verkrijgbaarals ePub. Er staat ook een recept in voor snert-bitterballen met mijn oma’s snert als vulling.

Afdrukken

Oma's Snert; mijn familierecept voor erwtensoep - Worstenbrood & Wijn (2)

Oma’s Snert; mijn familierecept voor erwtensoep

Print recept

Ingrediënten

Voor een grote pan (ongeveer 8 personen):

– 1 knolselderij
– 2 uien, gesnipperd
– 2 aardappelen
– 1 grote winterwortel (of 2 kleinere)
– 3 preien, gewassen en in ringen gesneden
– 2 of 3 hamschijven (of gebruik schouderkarbonades)
– 1 rookworst
– 1 ½ pak/ 750 gram spliterwten
– 4 grote vleesbouillonblokjes of 8 kleine (vierkante blokjes)

Bereidingswijze

1. Breng in een grote pan de hamschijven met 3,5 liter water aan de kook en laat een paar uur (2 tot 2,5 uur) op laag vuur opstaan. (niet koken)

2. Schil de aardappels, knolselderij en de wortel en snijd ze in stukjes. Doe hetzelfde met de ui en de prei als je dit nog niet had gedaan.

3. Spoel de erwten even af onder koud water.

4. Als de hamschijven gaar zijn deze er met een schuimspaan uithalen en op een bord laten afkoelen.

5. Doe de gesneden groenten en de erwten in het kookvocht, breng aan de kook en laat een paar uur koken. De pan staat de hele middag op laag vuur te pruttelen. Regelmatig roeren!!!

6. De afgekoelde hamschijven in stukjes snijden en samen met 4 maggiblokjes na een uurtje terug in de pan doen.

7. Tegen het eind de hele rookworst even met de soep mee laten warmen. Daarna eruit halen, in stukjes snijden en weer terug in de pan doen. Breng op smaak met zout en witte peper.

Notities

Extra tips:

Tip 1: Maak erwtensoep een dag van tevoren; hij smaakt dan nog lekkerder! Je moet er misschien wel wat water aan toevoegen als hij te dik is geworden.

Tip 2: Erwtensoep over? Je kunt hem prima invriezen. Ideaal om op een zondagavond op te warmen in een pannetje op de houtkachel. Of gewoon op het fornuis natuurlijk.

Oma's Snert; mijn familierecept voor erwtensoep - Worstenbrood & Wijn (3)
Oma's Snert; mijn familierecept voor erwtensoep - Worstenbrood & Wijn (4)

Gerelateerde berichten

Hoofdgerecht

Aardpeersalade met witlof, geroosterde kip en truffelmayonaise

12 februari 2019IlonaHoofdgerecht, Moestuinkoken0

De aardpeer is mijn lievelingsknolletje uit de moestuin. Al foeter ik er zeker net zo vaak op als dat ik er van geniet. Dat foeteren heeft meer betrekking op het woekeren in de moestuin dan […]

Moestuinkoken

Aardperensoep met truffelolie

13 januari 2018IlonaMoestuinkoken, Voorgerecht0

Deze aardperensoep met truffelolie maakte ik maar liefst 3 keer. En 3 keer was het een succes. Super fijn dus dat ik dit recept uit ‘Voer voor Vrienden’, waar ik eerder een recensie over schreef, […]

Hoofdgerecht

Pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes

26 februari 2019IlonaHoofdgerecht, Moestuinkoken2

In mijn hoofd maak ik soms rare sprongen om tot een recept te komen. Zo ook bij deze pasta ovenschotel met pompoen en gehaktballetjes. Ik werd op het idee gebracht door mijn schoonzusje die op […]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oma's Snert; mijn familierecept voor erwtensoep - Worstenbrood & Wijn (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6244

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.